piątek, 31 lipca 2020

Dzień pełen ryżu


 Naszą podróż do Azji zakończyliśmy badaniami nad ryżem. 
Dzieci doświadczały jego smaku, tekstury, oceniały jego kolor oraz długość ziarenek. Zagadką było to, dlaczego ryż po ugotowaniu jest cięższy i zwiększa objętość. Sprawdziliśmy to przy użyciu wagi 
i porównaliśmy ziarna przed i po ugotowaniu.
Przedszkolaki z grupy Biedronki nie miały najmniejszego problemu z odpowiedzią na to pytanie. 










Do przygotowania słodkiego dania wykorzystaliśmy ryż preparowany. Dodatki takie, jak miód, czekolada czy karmel okazały się smaczne i świetnie komponowały się z lekkimi ziarenkami.








Po tak energetycznej przekąsce przyszedł czas na zabawy sportowe.

Podróż do Azji była bardzo interesująca lecz wszędzie dobrze, 
ale w domu, w Polsce, najlepiej.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz